S-a întâmplat în această dimineață. Vedeta e speriată de moarte!

A aflat o țară întreagă! Rămâi prost dacă nu citești. Vestea i-a înlăcrimat pe fani!

press-manipulation-cartoon

Da, da, al 4-lea mușchi ca intensitate a încordării în stat este esențial pentru orice iz de democrație și pentru evoluția unei adunări umane în general. Nu degeaba este supranumită câinele de pază al democrației. Deși (unora) ne place să citim și cărți (nu ași și șeptari), presa este cea care ne livrează periodic noutățile și, din păcate, din ce în ce mai rar, analize care ne ajută să înțelegem mai bine ce se întâmplă în jurul cetății. Mulți scriitori la ziar au câștigat respectul cititorilor pentru modul de a scrijeli, pentru imparțialitate sau pentru investigațiile care dau în vileag găinăriile aleșilor noștri care au ales să calce strâmb.

Dar cum nu există pădure fără vreascuri, iar lumea în care trăim e angrenată de interese, o halcă de jurnaliști și canale de presă se dedică manipulării și răspândirii de idei care favorizează anumite persoane, partide și în esență, interesele de care vorbeam. În pofida CNA, care reglementează doar televiziunea și radioul, tot vedem periodic informații trunchiate, livrate tendențios sau manipulator. Iar internetul, ei bine amice, internetul este un fel de Vest Sălbatic unde poți da peste Cosânzene, dar și peste zmei, salate din grădina ursului și broaște care se transformă în prinți după un pupic de la asistenta sexy.

Așadar, se cere să consumăm presa cu anumite instrumente de filtrare și obiceiuri în minte. Iată ce îți propun:

1. Titlurile înșelătoare sau clickbaits

Sunt titlurile panicoase, care nu spun nimic, făcute doar să activeze gărgăunele din mintea ta, care stă de veghe după senzațional, și care nu au legătură cu conținutul. Din păcate nu mai sunt doar apanajul tabloidelor, ci multe canale media, inclusiv cele business, au început pe alocuri chiar să abuzeze de această practică pentru a genera trafic. Ultima modă pe care am văzut-o a fost din 2 link-uri (toate din același trust): primul link te duce pe un site, acolo citești o bălărie vagă și apoi ai link către articolul final. De obicei sunt pierdere de vreme, nu da click! Mai bine închide ochii și meditează.

2. Urmărește canale din mai multe medii/țări

Presa lucrează cu percepții, mai exact le modifică. Am trăit asta pe propria piele, în sensul pozitiv însă, când abonat fiind la un săptămânal, în urmă cu ceva timp, am observat că începu să împrumut lucruri și idei de la el. La fel cum poate fi de bine, poate fi și găgăuță ascuns printre rânduri dacă sursa este rău intenționată. E valabil atât pentru TV, unde sunt știute cazuri clare de prietenii politice, cât și pentru on-line . De aceea recomandarea mea este să ai cel puțin 3-5 surse de știri, dacă nu mai multe. Și știi ce? Degeaba te învață de bine site-ul x sau ziarul y. De ce să fii adeptul unei singure surse de știri și idei bune și să nu fii calic, pentru că nu am auzit pe nimeni să spună că e nasol să fii calic de informații și știință.

În plus, îți recomand să ai pe listă și un canal de presă internațional: BBC, CNN, ce vrei tu. Vrem, nu vrem, suntem în hora globală și când strănută Japonia sau SUA răcește tot mapamondul. Plus că dacă ai spirit de biznismen poate te lipești la vreo oportunitate.

3. Verificarea informației în mai multe surse

Da, așa credeai, nu? Că jurnalistul verifică informația în trei surse. Nu se mai aplică. Acum orice spune oricine aia e. A zis Xulescu, trântim o pereche de gihilimele și strivim enter-ul. Așa că înainte să pleci neuronul la primul titlu citit (nu vorbim de lucruri care par evidente, gen s-a închis o autostradă în România pentru a fi reparată :)) și să dai share pe FB cu mesaje de tipul „știam eu că sunt ăștia niște nenorociți”, mai bine dă o căutare pe Google și vezi dacă au mai scris și alții despre. Excludem investigațiile cu iz serios dar includem investigațiile care știu ele mai bine. Așadar verifică singur informația!

4. Sursele obscure de știri

De câțiva ani încoace, tot felul de site-uri pro x sau y, naționaliste sau extremiste au răsărit în ultimii ani ca muștele la ra.. miere. Nu dau nume, nu e cazul, le recunoșt după știri ca de exemplu: sub România e o peșteră mare care duce pe planeta Pluto sau politicianul z aleargă porcii prin pădure să le pună cercei în urechi. Acestea ascund și articole reale însă au grijă să introducă permanent mesaje care promovează înclinarea lor politică sau de orânduire socială. Da, și canalele media consacrate, cu tradiție, sunt uneori manipulatorii sau evident cu fundul într-o luntre, însă e mai puțin probabil să o pățești acolo decât dacă citești zilnic bazaconii. Evită-le!

5. Realitate vs informație livrată

Poate cea mi facilă formă de manipulare este trunchierea informației. De exemplu titlul „bătut de un polițist” te duce cu gândul la multe lucruri, însă dacă spunem „infractor bătut de un polițist” deja se schimbă lucrurile, iar dacă spunem „snopit în bătaie de autorități” deja avem un titlu tendențions, care generalizează și denaturează. Se întâmplă și în articole și știri sau subiecte dezbătute la TV. Ți se zugrăvește o realitate ciuntită, emoțională și incompletă, fiind omise detalii care pot schimba în mod dramatic situația în sens invers. Ce poți face? Caută informația în mai multe surse.

6. Uite cine vorbește acum!

Moda comentatorilor și analiștilor care nu au habar despre ce vorbesc. Da, guriști care sunt invitați prin platouri de TV, care nu au foarte mult habar despre domeniul pe care îl comentează, iar dacă au, duc discuția exclusiv în direcția dictată de contul bancar de unde se scurg banii spre patronul postului. De obicei sunt vehemenți, vorbesc foarte hotărât, ca să dea impresia că știu ce spun și dacă îi cauți pe internet afli că ei vorbesc despre politică dar au studii de geologie și au lucrat toată viața în paleontologie.

7. Citește mai mult/până la capăt

Ești ocupat, nu ai timp să deschizi toate articolele, scanezi titluri și treci mai departe. Spuneam mai sus că titlurile pot fi înșelătoare, așa că îți poți zugrăvi percepții incomplete sau deformate. Mai bine treci prin articolele care te interesează măcar pe diagonală. E mai sănătos pentru minte decât să economiseșt câteva minute citind titluri pe fugă. Dacă te interesează în special politica și știrile economice nu strică din când în când să mai prinzi și alte știri despre sport, tehnologie, cultură, educație etc. Nu te gândi că vei afla cu siguranță ce e important. Unele studii spun că agenda publicului o stabilește presa, nu tu. Așa că nu te baza pe ce ți se servește.

Și pentru că te-am plictisit destul închei cu un lucru care mi se pare cel puțin la fel de important. În fuga sa de multe ori furibundă după click-uri/audiență/tiraje presa abuzează de titluri dramatice și promovează știri negative. Nu mă refer doar la prolificele știri de la ora 5, despre morți și răniți, ci și la modul de prezentare a informațiilor politice, sociale, de orice fel, care trebuie să șocheze dacă nu măcar să surprindă sau să trezească anumite emoții, de obicei negative. Toate aceste lucruri îți pot forma treptat și inconștient o percepție negativă asupra lumii din jur: politicienii sunt hoți, polițiștii iau șpagă, doctorii la fel, popii cer bani pentru înmormântare, drumurile sunt praf, viața e nașpa aaaaaaaaaa!!! Nu lăsa aceste lucruri să te schimbe, să îți malformeze percepția asupra realității din jurul tău. Da, multe sunt adevărate, însă există și lucruri bune și frumoase care se întâmplă, doar că de cele mai multe ori pierd cursa audienței cu șocul și groaza.

Dă în taste

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s