Mândrie patriotică

Azi am văzut pentru a doua oară la Jocurile Olimpice de la Londra steagul României înălțându-se alături de cel al Statelor Unite și al Rusiei. A fost din nou meritul gimnasticii. Mai precis al Sandrei Izbașa. Tot ea, alături de celelalte fete din echipa de gimnastică plasau România pe podium și la proba pe echipe, împreună cu aceleași puteri mondiale. În ambele dăți am fost mândru să văd că prin munca și talentul fetelor, România, o țară în care mulți se preocupă de a nu face nimic, se încăpățânează să rămână în topul sportivilor olimpici, cel puțin la gimnastică. Este o mândrie incomensurabilă să vezi cum atleți care, cu “vitamina E și cu brînca ursului”, înving concurenți din țări unde se investește la greu în sport.

Nu pot să nu mă întristez gândindu-mă că disciplinele la care au concurat atleții noștri la olimpiadă nu sunt la fel de populare ca fotbalul în România și nu atrag resursele “sportului rege”. Ne bucurăm și crește inima în noi când vedem performanțele de la judo, scrimă, haltere, gimnastică sau alte sporturi, însă uităm repede și ne înghesuim privirea și uralele în fața televizorului la fotbal, care nu aduce nici pe departe performanțele pe care le atingem în alte sporturi, cu mult mai puține resurse. Se toarnă o grămadă de bani în cururile unor băiețași care foarte rar se pot lăuda cu performanțe internaționale. În schimb înscriu des în cluburi și pe borderoul curvelor mondene.

Și îmi mai vin în mine toți românii care poartă numele țării noastre peste hotare, fie că vorbim de film, muzică, literatură, publicitate, olimpiade școlare,  IT sau medicină. Acești oameni fac cinste țării în care trăim și ne arată că se poate face performanță în pofida unei clase politice total dezinteresate de altceva în afara intereselor proprii și al mediului economic auster în care ne desfășurăm.

Acești oameni ne arată că ține de noi să nu fim impasibili la care este destinul acestei țări. Ține de noi să fim sau să devenim mândri că suntem români.

Reclame

Dă în taste

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s