Cum să primești cadouri

Deși suntem aproape de una dintre perioadele din an când ar trebui să fim preocupați de ce oferim cadou, firea nu ne lasă să nu ne gândim și la ce vom primi. Contrar primei impresii, a primi un cadou poate fi cel puțin la fel de greu ca și a oferi unul.

Gândește-te doar cât de stânjenitor devine momentul când cadoul primit nu îți place. La fel de interesant este, lucru trăit pe viu de subsemnatul, să primești un cadou expirat. Și nu mă refer la salam, ci la un produs cosmetic, uitat de vreme prin vreun sertar, dar adus la viață de amintirea zilei mele de naștere.

Ghidul bunelor maniere spune așa: “Cel care primește un dar îl va deschide în fața musafirului și nu-i va strica bucuria protestând că e prea scump, că nu trebuia sau, mai rău …. că are oroare de bibelouri. Va mulțumi, se va bucura și chiar va reveni cu comentarii agreabile de câteva ori în aceeași seară. Dacă un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemulțumirea. În nici un caz nu vom spune: Ce să fac eu această șampanie? Mai am încă zece sticle! Copilului ce s-a străduit să ne aducă un ruj ce nu ni se potrivește sau un vas de flori ce nu ne place nu-i vom face atunci, pe loc, nici un fel de observație. Vom deschide o discuție pe această temă cu altă ocazie și-l vom învăța cum se cumpără un cadou.” Asta nu înseamnă să fii ipocrit, ci politicos.

Aș mai adăuga că e foarte frumos să rupi ambalajul cadoului, ceea ce ar arăta un pic de entuziasm și nu preocuparea mojică de a salva hârtia pentru a împacheta la rândul tău altceva mai târziu. La naiba, ai primit un cadou, BUCURĂ-TE! Nu există ambalaj atât de mirobolant încât să nu te poți dispensa de el. Singura situație în care nu se rupe ambalajul este atunci când acesta reprezintă cadoul în sine.

La fel de important în primirea cadoului mi se pare atitudinea ulterioară. Nu vă simțiți datori să răspundeți cu alt cadou. Oricât de clișeu este această vorbă, cadoul nu ar trebui oferit din obligație. A face cadou este o chestiune foarte intimă în opinia mea. Arată că există o legătură cu persoana căreia îl dăruiești. Nu vă grăbiți să transformați această relație într-una mercantilă.

Vă doresc să primiți frumos cadouri frumoase!

Reclame

Un gând despre “Cum să primești cadouri

  1. Eu personal nu suport sa vad pe cineva rupand sau mototolind un ambalaj. Nu mi se pare o dovada de entuziasm, mi se pare un gest taranesc. Oricat de entuziasmata as fi, desfac frumos orice ambalaj, in asa fel incat nici sa nu se vada. Orice fel de ambalaj ar fi. Fie ca e din ala de plastic de la baterii sau rezerve pentru aparate de parfumat, fie ca e staniol de la ciocolata. Nu conteaza ca le arunc dupa aia. Trebuie sa arate impecabil cat sunt la mine. Pana si pungile de hartie de la covrigi le impaturesc frumos inainte sa le arunc, nu le mototolesc.

    Iar in legatura cu reactia la cadouri, de cativa ani prefer sa las la o parte bunele maniere si sa spun direct ca nu-mi place, thanks, but no thanks.

Dă în taste

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s