Tanti Roz îl salvează pe Oscar

Sau Peggy Blue sau Moş Crăciun sau spectatorii din sală sau Tanti Roz (Oana Pellea) sau Dumnezeu. Oricine ar fi trebuit să-l salveze pe Oscar (Marius Manole), doar să nu pice în mâinile nenorocitului de cancer.

Aseară am fost la  Oscar şi Tanti Roz, la Bulandra, la sala de la Grădina Icoanei. O piesă care nu te poate lăsa indiferent. Nu doar pentru că e vorba de un copil care moare de cancer, ci pentru că  întotdeauna viaţa bate filmul şi pentru că în România unul din doi copii bolnavi de cancer moare, în timp ce în Europa de Vest 4 din 5 trăiesc.

A fost o reprezentaţie specială, organizată de Salvează Vieţi cu scopul lansării noii campanii destinate strângerii de fonduri pentru bolnavii de cancer, intitulată Cifrele înseamnă viaţă. Carmen şi Oana de la Salvează Vieţi tocmai asta fac, salvează vieţi. Se luptă cu un sistem întinat pentru a creşte şansele de suprevieţuire ale bolnavilor de cancer din România. Anul trecut au strâns 1 milion de euro din care s-au construit la Timişoara săli de izolare şi din care în prezent se construieşte primul laborator care va permite diagnosticarea corectă şi rapidă a tipurilor de cancer.

Anul acesta, Cifrele înseamnă viaţă are ca scop strângerea a două milioane de euro, pentru realizarea a 40 de camere curate, atât de vitale în procesul de tratament al bolnavilor, care ar putea primi aproximativ 1000 de pacienţi anual. Pe parcursul tratamentului imunitatea lor scade drastic, iar una dintre cauzele principale ale decesului în rândul bolnavilor de cancer este infecţia din spital. Nici măcar nu ajung să aibă şansa să lupte cu boala.

Ce putem face noi? Firmele au o facilitate fiscală pe care puţini o cunosc. Acestea pot direcţiona până la 20% din impozitul pe profit, sau 3 la mie din cifra de afaceri, către un ONG. Nu dona, ci direcţiona, bani care se deduc ulterior, la plata impozitului. Avocatul Gabriel Biriş, specialist în fiscalitate, susţine că potenţialul din România este de aproape 400 de milioane de euro, bani care ar putea fi folosiţi transparent şi eficient, nu pierduţi în hăţişurile unui buget de stat lacom şi debusolant. Aşadar nu este vorba de o donaţie, ci de redirecţionarea unei sume pe care oricum o plătim. La fel ca 2% din impozitul pe venit. Şi faza cea mai tare este că facilitatea e în picioare din 2004. Câţi o cunosc?

Dacă aveţi firmă sau aveţi un cuvânt de spus în cadrul unei firme, începeţi să salvaţi vieţi. Pentru că un copil de 5 ani nu merită să moară de cancer.

Reclame

Dă în taste

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s