De ce să gândim pozitiv?

De astăzi promit să nu mai generalizez.

Este deja un stereotip faptul că românii sunt hoți și leneși. Nu doar că scrie pe toate gardurile Europei și pe toate titlurile de primă pagină, dar până și noi, în adn-ul nostru credem cu tărie acest lucru. Pentru că zilnic ni se spune că suntem proști, suntem hoți, că ne furăm căciula, că suntem șpăgari, nespălați și în toate felurile în care nu ne dorim să fim.  Iar după un timp ajungi să crezi asta și să vinzi la rândul tău mai departe aceleași mesaje.

Cam acesta a fost punctul de pornire al discuției cu o persoană care mi-a prezentat o perspectivă cât se poate de interesantă. Cum ar fi dacă am începe să prezentăm lucrurile cât se poate de precis și de corect. Argumentul omului este simplu. Unii români au toate atributele ingrate amintite, iar ceilalți nu. Spre exemplu dacă auzi pe cineva că spune despre români că sunt hoți, atunci automat te face și pe tine hoț. Excluderea asta subînțeleasă e doar în capul nostru și involuntar, în ochii și urechile celui care asistă, inclusiv tu devii un posibil atentator la bunurile altora. Tindem să ne departajăm de grup când spunem că românii sunt într-un fel nasol, când de fapt și noi suntem rodul aceleiași națiuni. Iar dacă avem respect pentru noi, ar trebui să avem și pentru ea.

Așadar da, unii români sunt hoți, lași, iresponsabili și incompetenți, la fel de bine cum unii români sunt muncitori, darnici, primitori și buni profesioniști, iar lista poate continua în ambele direcții.

Hai să începem de azi să ne spălăm rufele doar în familie. Să corectăm greșelile aici iar pe cartea de vizită să ne scriem numele cu mâna, nu cu piciorul. Asta nu înseamnă să renunțăm să ne dorim corectarea moravurilor. Iar presa are aici un rol major. Pumnii în gură pe care îi cară românilor prin generalizări și titluri mercantile sădește zilnic aceleași mesaje negative, fie că interesul este pur bănesc sau politic.

Inițiativa Rom este una ok și chiar dacă nu va schimba la propriu felul cum goagăl (ar trebui să-i pun marcă înregistrată dar nu mă obosesc) sugerează primele variante de căutare, cel puțin va planta o sămânță de optimism în mintea românilor normali și civilizați.

Dă în taste

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s