Vinde-te puiule, vinde-te!!!

De câte ori nu ai intrat într-un magazin și moaca vânzătorului ți-a tăiat instant cheful de cumpărături sau ți-a stricat ziua? Cum adică să cer produsul de pe raftul de sus, să te uiți la el și să nu îl vrei? De câte ori nu ai întrebat vânzătorul de la Domo, Altex, Flanco magazinul de electrocasnice despre caracteristica X a televizorului și el ți-a recitat melodios de pe eticheta de la raft că e HD ready nu FULL HD și are HDMI, de parcă Gigel știe ce e aia.  Dar dacă e 3D atunci e ok, că doar și noi vedem 3D, deci o potrivire sigur e undeva.

De câte ori nu ai fost să închiriezi sau măcar o dată să cumperi o casă și agentul imobiliar îți spunea că e o casă frumoasă, cu termopane și curată, de parcă asta mă interesază pe mine, nu să încerce să mai negocieze la preț, nu să îmi explice avantajele de acces, de magazine, apropierea de diferite locuri de interes, dacă mă vede cu verighetă pe deget, de școală și de grădiniță etc.? De ce pula mea să fii consultant? Că doar la noi produsul trebuie să aibă gură și să țipe singur că e roz, că are puf, că îți ține de cald și că te face să te simți high. Nu suntem învățați să vindem marfa, iar asta se vede la orice nivel, de la omul din talcioc până la miniștrii de turism care vopsesc constant garduri (na că iar am făcut politică).  Nu ne vindem nici pe noi înșine. Dacă ai un lucru bun, nu e suficient să umbli cu el pe stradă în lesă, trebuie să urlii că e cel mai, cea mai. Iar apoi trebuie să îi explici omului cu ce îl ajută pe el, ce problemă îi rezolvă, nu cât de tare e că e Nike, Sony sau orice alt brand care face bugetarul să-și arunce juma de salariu ca să intre în rând cu lumea.

Lucrurile s-au mai schimbat, dar prea puțin. Încep să cred că clima se schimbă mai repede. Există vânzători care nu merg doar pe principiul, da e bun că-i Samsung, ci pleacă de la ce vrei să faci cu produsul respectiv, au puțină cultură generală și nu sunt puși să-ți vândă Q7 în loc de A4.

Voi cum (vă) vindeți?

Reclame

Dă în taste

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s