Treburi lăptoase

Ziceam ieri că am fost la cumpărături. Laptele nu ne lipsește niciodată din coș și nici acum nu era să plec fără. Mă duc să iau din raft și văd 3,99 lei un litru. WTF? Adică a ajuns 1 litru de lapte aproape 1 euro?

Acum, uitându-mă la România, te iubesc, probabil cea mai bună emisiune de investigații de la noi, m-a apucat din nou tremuriciul de nervi. Unul dintre subiectele abordate în această seară este cel al laptelui autohton, care ajunge la porci, în timp de noi bem lapte de import de la unguri sau de la polonezi, conform tipei de la comunicarea Albalact.

80% din laptele produs la noi este neconform. Adică dragă domnule nu e tras prin țeavă și muls automat și asta înseamnă că are conținut nociv. Și totuși toți tânjim la un litru de lapte de la țară, ba mai mult, ne uităm la el ca la diamante. În tot acest timp mii de români beau zilnic astfel de lapte și au băut de sute de ani și nu au avut nimic. Nu zic că alimentele nu trebuie să treacă printr-un proces tehnologic care să le asigure puritate, dar sunt sigur că lucrurile se pot face și prin metode mai simple, nu doar printr-o singură cale, standardizată și inflexibilă. Mulțumim UE. Maibine să mergem să bem de la raft, laptă hrănitor, spălat, pieptănat și reîncarnat, care are 4,5% zahăr.

Un litru de lapte de țară se vinde către procesatori cu 60-90 de bani. Da, adică de 40 de ori mai puțin decât dăm noi pe el la raft. Păi în cazul ăsta să-l dăm la porci zic.

Și industrializarea a avut grijă să le rupă picioarele și micilor fermieri din alte țări. În 2009 în Europa văcarii aruncau laptele pe sediul UE și pe câmp, pentru că ajunsese la 18 cenți litrul. Nu s-a schimbat nimic de 2 ani.

 

Dă în taste

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s