Read The Fucking Manual

RTFM este o vorbă pe care o întâlnesc destul de des în ultima vreme. Și nu o să fiu rău, să spun că este o expresie rostită mai degrabă femeilor. Nu, ea este apanajul ignoranților care se cred mai deștepți decât creatorii obiectelor pe care le folosesc.

Există femei care au mașină de ani buni și descoperă din când în când câte un buton nou. Există persoane care nu mută butonul de setări al aparatului foto din poziția auto pentru că nu înțeleg luminițele și icșii colorați, care se arată pe ecran. Există persoane care folosesc iPhonu’ doar pentru apelat și mesaje, faptul că poți să faci crop pe poze (ios5 rulz) fiind o chestiune de fizică cuantică. La ce bun să citești manualul, care, e drept, de multe ori e mai gros decât istoria de a 5-a? Mai bine să adopți starea de deștept și că tu știi electronică, mecanică și fizică în general, mai bine decât orice inginer de pe planetă.

Dar nu îmi pasă de ignoranța ta. N-ai decât să mori prost. Dar să fii pregătit să te iau la mișto când mă întreabi ce face butonul de on/off de pe filtrul de cafea.

Aș putea să exagerez puțin și să spun că dorința de a citi manualul de instrucțiuni este similară cu cea de a evolua. Nu folosești word decât ca să scrii referate de școală sau cererea de concediu? Păi cum căcat să afli de macro-uri și de celelalte mii de funcții care se pot implementa în Office? Nu spun că toți trebuie să știm de toate dar, în opinia mea, curiozitatea ar trebui să ne caracterizeze și nu ignoranța bazată pe auto-suficiență.

Copii, nu vă fie rușine lene să citiți manualul de instrucțiuni. De aceea a fost făcut, ca voi să deveniți mai deștepți, mai educați ca utilizatori și cumpărători, dar mai ales ca să nu puneți întrebări tâmpite prietenilor, soților sau soțiilor, și nu în ultimul rând vouă înșivă.

Reclame

Dă în taste

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s